GÄSTER VID HAVET 2021
Björn Olsen, Bodil Jönsson, Claes Malmberg, Björn Gillsäter, Jan Scherman

   Gäster på Bryggan 2019

       på STrandgården i Vilshärad 1800

BJörn RAnelid 30/7, Björn Hellberg 13/8,
Janne Josefsson 15/8, Johan Ndisi 23/7, MArcus Birro 1/8, Christina Bengtsson 8/8, Bert Karlsson 14/8

biljetter på ticketmaster.se och hos Halmstad Tourist center 035-12 02 00

Resumé om årets Gäster - i datumordning till höger

    Gäster på Bryggan 2018

20180808 @ 1800
Kurt“Fido”Johansson Stridspilot ”Från forntid till nutid”

Christina Angsvik leder Allsången - Evert Taube i våra hjärtan, - accompanjerad av trolle lind 2021

Quiz på Bryggan 2017 ledd av Jan Loreborn

12 juni Vad ver Du om Halmstad ?
19 juni Allmänna frågor
26 juni Musikquiz
 7 augusti Sverige runt
14 augusti Jorden runt på 45 minuter

Elvis4ever på Bryggan

Elvis4ever uppträder sommarkvällar. För datum kontakta oss

Allsång på Bryggan 2013

Trolle Lind och Christina Angsvik Tarstad avtackas för fyra magiskt Taubeinspirerade allsångskvällar på bryggan.
Allsångsledare Christina Angsvik Tarstad Allsångsledare Christina Angsvik Tarstad

I sommar arrangeras "Allsång på Bryggan" alla söndagar i juli med start 1900. Temat är "Taube i våra hjärtan - en resa i tid och rum" där vi i musiken och lyriken följer världsresenären Evert Taube från 1910 till 70-talet från Roslagen till Pampas, Siam, Kina, Singapore, Provence, San Remo, Stockholm, Nizza, Queensland, Havanna, England, Spanien och tillbaka till Bohuslän! Ackompanjatör på dragspel är Trolle Lind.

Trolle Lind ackompanjerar vår andra Evert TAUBE kväll, denna gång pg av blåst i Båthuset

Dans på Bryggan med Elvis4Ever och gästartister 2013

21 juni Elvis4Ever
5 Juli Elvis4Ever & Dan Eriksson & Anders Jönsson
12 Juli Elvis4Ever & Kenneth Benjaminsson
19 Juli Elvis4Ever & Henrik Hjorth
2 Aug Elvis4Ever & Daniel Gunnarsson & Sigborn Johansson
9 Aug Säsongsavslutning med Elvis4Ever

2012

"Westcoast Ukeleles" spelade medans deltagarna i Fyrdagen avreste per båt mot Tylön och Tango Verano genom Anna Blomqvist och Göran Furudal tackade bryggkaptenen för den blåsiga verano 2012!

Greengarden Greengarden

Söndag 5 aug 1900 spelar det numera skånebaserade Halmstadbandet Greengarden som är på besök hemma i Halland i sommar och uppträder bland annat på BryggCafeét.

Där ska de framföra sin folk-inspirerade akustiska rock. Bandet består av bröderna Nils och Erik Fälth, Olof Rabe, Jonathan Kabell och David Hedenros. Gött beachgung utlovas och låtar bland annat från den nya EPn (som är under inspelning) kommer spelas. Lyssna in dig på förra årets platta på Spotify eller besök www.greengaden.me där du också kan länka dig till facebookgruppen.
Väl mött på bryggan!! Entré

Nova Noir Nova Noir

Nova Noir bjuder på en nostalgiresa från 60-talet och framåt.

Njut av sommarkvällen och lyssna på dagens musik blandat med nostalgi från 60-talet och framåt. Varmt välkommen till BryggCaféet söndagen 29 juli @ 1900 på en musikstund som faller dig i smaken.

Medverkande: Magdalena Bergman, Matilda Hanson och Patrik Tammelin från Högskolan för Scen och musik i Göteborg. Entré

Söndag 15 juli @ 1900 spelar Trio Blås& Bälg

 

Musikaliska vindar med Trio Blås&Bälg Euphonium, dragspel och klarinett är en ovanlig och kanske obekant sättning för triospel. Men för Trio Blås&Bälg är instrumenteringen numera välbekant . För ett år sedan bildades trion som består av Martin Marklund euphonium, Lena Tellqvist dragspel och Björn Lindahl klarinett. Med skräddarsydda arrangemang för den speciella instrumentkombinationen spelar Trio Blås&Bälg underhållningsmusik. Repertoaren är varierad med bl a Evert Taube, Benny Andersson, finsk- och argentinsk tango, schlagers och filmmusik. I Grötvik kommer Trio Blås&Bälg att stå för blåst och drag i ett allra helst vindstilla och sommarvarmt BryggCafé. Entré

Sommarkväll med Evert Taube musik - Henrik & Alexandra Murdock, välkända Taubetolkare, ger konsert söndagen 22 juli @ 1900 där alla uppmuntras sjunga med i sina favoritvisor. Entré

 

                  Visduon Henrik&Alexandra
tillika det äkta paret Murdock, sjunger till vardags visor på svenska och mixar friskt bland både äldre och nyare visskalder, egna sånger eller tonsättningar av dikter.

 

De sjunger känslosamma sånger, om Karl Kaviar och om äktenskapliga levnadsförhållanden. Murdocks håller ett stadigt grepp om den traditionella visan men har samtidigt en förkärlek till att tillstuka sånger, närma sig bitarna från en annan riktning och bjuda åskådarna på nya infallsvinklar.

 

Evert Taube är en av våra största visdiktare och en av de visskalder som paret har tolkat mest.

 

På BryggCaféet 22 juli tillägnar de hela kvällen åt Mäster Taube, men vem vet, kanske bjuds det även på någon liten överraskning! Entré

Hela sommaren är det "Dans på Bryggan" "TangoVerano" (argentinsk tango) måndagar från 4 juni till mitten på augusti för både nybörjare och dansanta.

 

Fredagar från midsommarafton och hela sommaren spelar Elvis4Ever upp till dans för alla åldrar och musiksmaker till entre!

Fredag 27 juli spelar Två Polare upp till dans

"Vi har spelat ihop nu i 20 år i olika grupper. Tidigare var Arne med i "ArneHannys ork" plus olika folkdansgrupper i Halland. Johnny har spelat med Twin Riwers i Varberg. Två Polare spelar visor och dansbandsmusik med inslag av gammeldans."

Sommarens sista "Dans på Bryggan" med bryggan full!

2011

Magisk "Dans på Bryggan" med Elvis4Ever
Magisk måndagskväll i Grötvik med sommartango - Tangoverano som pågår varje måndag hela sommaren
2xElvis

2010

Bryggtangon redan igång varje måndag kväll 18-21!

Musikduon "Lyrisk Ton" uppträdde på Bryggan söndag  18 juli 2010 och består av välkända Kungsbacka musikanterna Bengt-Ove Gunnarsson, musikpedagog som spelar klarinett, flöjt och sjunger, ackompanjerad av Bo Haraldsson på gitarr, också han pedagog och med flera gitarrpriser från Tokyo till Paris!

 

Vi kommer att få höra våra Bellman, Vreeswijk, Duke Ellington, Lennon/McCartney, Taube, Birger Sjöberg, Olle Adolphsson och Michel Legrand bl a så något för alla smaker!

 

Vi tänder grillen 1800 och får avnjuta "Lyrisk Ton" mellan 1900-2030.

 

Välkomna 

Misommarafton i Grötvik Misommarafton i Grötvik

Midsommartango från 18 & Elvis show 2200!

 

Tango

Vi är några stycken i Rave-tango-klubben 

http://tangoportalen.com/event/31125-midsommartango

som tycker att det vore trevligt att fira midsommar tillsammans. Vi har pratat med ägaren till Grötviks nyöppnade hamncafé. Eftersom han har bott två år i Argentina blev han i eld och lågor. Caféet har en stor kolgrill utomhus i Argentinsk modell. Där kan man grilla medhavt kött eller korv som köps i Caféet. Det går således alldeles utmärkt att grilla medhavt kött. Drycker kan man handla i Caféet, men de har inte rättigheter. De har däremot godsaker från Vallberga till kaffet. BryggCafeet öppnar kl.11.00 Dans på bryggan intill mellan kl: 18 -21.30. Därefter drar en Elviskopia igång underhållning. Eftersom det saknas tak och väggar, så är hela evenemanget helt beroende av vädret.För att få ett hum om storleken på detta evenemang och möjligheter att ordna en plan B vid händelse av dåligt väder, vill vi gärna ha svar till Anna, före den 22/6 till anna.m.blomqvist@telia.com Välkomna!

 

 

 

   Gäster VID HAVET 2019
Björn Ranelid, Björn Hellberg, Janne Josefsson, Johan Ndisi, Marcus Birro, Christina Bengtsson, Bert Karlsson

Johan Ndisi, Sveriges Ambassadör i Albanien 23 juli
"Albanien - från kommuniststat till EU kandidatland"
Johan är karriärdiplomat och är sedan 2016 Sveriges första ambassadör i Albanien med permanent säte i Tirana. 

Han har tidigare tjänstgjort i Zimbabwe och på Sveriges EU-representation i Bryssel. 

Johan Ndisi har varit gruppchef för Afrikas horn och Västafrika på UD i Stockholm samt även arbetat med EU:s militära insatser och med EU-utvidgningen. 

2009 var han del av det team på EU-representationen i Bryssel som genomförde Sveriges EU-ordförandeskap. 

Johan bor i Halmstad på somrarna och ses ofta på Söndrums TK då hans stora passion är tennis.

Björn Ranelid, författare 30/7
Född 21 maj 1949 i Kirsebergs församling i Malmö och är en uppmärksammad kulturpersonlighet och föredragshållare, samt tidigare adjunkt i svenska, religionskunskap, matematik och filosofi 1977–1989. 

Björn Ranelid har skrivit 34 böcker, ca 800 essäer, artiklar och krönikor samt framträtt inför publik vid över 3500 tillfällen. Han erhöll Aftonbladets litteraturpris 1989 och det prestigefyllda Augustpriset för Synden (1994).

“Det är litet roligt att jag faktiskt medverkat i Skavlan tre gånger, Bingolotto fyra gånger, dokumentären "Björn Ranelid-Människan ordet" har visats sammanlagt sju gånger sedan premiären i mars 2017. Margareta och jag har också medverkat i Lars Lerins program och paret Strömstedts möten med olika personer. Jag var också med i Kontrapunkt och svarade för all världens litteratur. Femton gånger har jag varit med hos Malou von Siwers, åtta lördagar i Sommarkrysset och vid ett tillfälle på Liseberg hos Lotta Engberg. Även i Allsång på Skansen och Melodifestivalen (2012) har jag deltagit. Vad sägs om Parneviks, Idrottsgalan och Arga Snickaren VIP? Därmed är jag ensam om detta bland alla människor i Sverige. Det är roligt med svenska rekord, i synnerhet för en författare”

Björn är hedersmedlem i Malmö FF. 
Björn Ranelid var Gäst på Bryggan 2017. I år väntar en överraskning publiken!

Marcus Birro, författare 1 augusti
Marcus Birro född 15 juni 1972 i Göteborg, är en svensk-italiensk författare, poet och skribent. Han bor numera i Stockholm. Han har skrivit och givit ut 19 böcker.
Marcus leder Sveriges största podcast om svensk fotboll, Studio Allsvenskan, sköter Sveriges näst största plattform om den italienska fotbollen, Calcio Amore. Han arbetar också för Örebro SK.

Tidigare har han varit programledare för Karlavagnen i P3, Frank i P3 och haft Tankar för dagen i P1 och arbetat på Expressen mellan 2008-2014.
Marcus har turnerat med sina böcker i tjugofem års tid och har med vänner gjort två turnéer med Wayne Hussey från The Sisters Of Mercy och The Mission och har även spelat in skivor med Hussey och med Olle Ljungström. Han har också, på bandets begäran, skrivit den officiella boken om rockbandet Imperiet.

Utgivna böcker i urval
I den andra världen dikter 1992
Skjut dom som älskar, dikter 1997
Alla djävulska främlingar, roman 1999
Kalashnikov, roman 2001
Landet Utanför, roman 2003
Flyktsoda, roman 2005
Svarta Vykort, texter 2007
Pappatexter, texter 2009
Att leva och dö som Joe Strummer, roman 2010
Släng alla Kartor-Memoarer mitt i livet
Calcio Amore, roman om fotboll 2013
Evangelium enligt Marcus- texter om tro 2013
Mitt hjärta står öppet- Samlade texter 2014
4 Årstider-Texter 2015
Drömmen, Calcio Amore översatt till danska 2015.
Masse-Tur och Retur- Om Mats Magnusson 2017
Lämna Mig Aldrig -Roman 2017

Priser i urval
Guldskölden till Sveriges bästa sportjournalister som Årets Krönikör.
Guldskölden till Sveriges bästa sportjournalister som Årets Blogg.
 Norrköping Stads Kulturpris.
Dan Andersson-Priset.
Nöjesguidens Pris för Årets Läsning.
Årets Kristna Förebild.
Aftonbladets Stora Bloggpris som Årets läsning
 På Spåret-SVT-Seger 2010
Årets Papa 2010 (Utsedd av tidningen Mama).
Lämna Mig Aldrig -Roman 2017

Christina Bengtsson, föreläsare och världsmästare 8 augusti
Christina är författare, internationell föreläsare och en av Sveriges främsta expert på fokus. Hon är officer, senast anställd vid Försvarshögskolan i Stockholm och arbetar för Stockholm School of Economics Executive Education International Program. 
Hennes TEDx-talk har setts över 0,5 miljoner gånger. För att svara upp på efterfrågan internationellt samarbetar Christina med The Keynote Group i USA, där hennes bok The art of focus – 10,9 snart kommer lanseras. 
Som 23-åring bestämde hon sig för att bli bäst i världen, och kunde efter 7 år titulera sig världsmästare i precisionsskytte. Christina lär ut konkreta råd, grundade på 25.000 träningstimmar under 15 år, om hur ta kommandot över våra tankar, inte bara i avgörande situationer, utan i livet stort. Hon vet värdet av fokus i vårt intensiva prestationssamhälle och hur vi sätter stopp för det tilltagande bruset i vår uppkopplade era. 
Christina är en sällsynt begåvad vägvisare, och har skapat en mästerlig enkelhet av ett annars mycket komplext ämne. 
Christina Bengtsson var Gäst på Bryggan 2012.

Bert Karlsson - entreprenör 14 aug
Bert Willis Karlsson, även kallad Skara-Bert, född 21 juni 1945 i Tidan i Götlunda församling i dåvarande Skaraborgs län är en svensk entreprenör, skivbolagsdirektör, förläggare, programledare och före detta politiker. Han var medgrundare till Ny demokrati med Ian Wachtmeister och riksdagsledamot 1991–1994 men har därefter inte varit politiskt aktiv fram till 2018 då han valarbetade med Kristdemokraterna. Han äger och driver 13 bolag, bland annat Jokarjo AB och Budgetgrossisten AB i Skara

Karlsson började redan i tidiga tonåren med affärer och tillverkade produkter i sina föräldrars källare, bland annat lampskärmar som han sedan sålde.

Vid 25 års ålder hade han ett 20-tal anställda då han drev livsmedelsaffär i centrala Skara. Efter att bland annat ha drivit flera bingohallar kunde han sedermera starta skivbolaget Mariann med det framgångsrika bandet Vikingarna.

Intäkterna lade grunden för att 1984 öppna Skara Sommarland, ett nöjesfält byggt i ett före detta grustag bredvid Axevalla Travbana. Vid denna tid öppnade en rad olika parker med förebild från främst Danmark och Skara Sommarland blev den dominerande. Bert Karlsson tvingades av ekonomiska skäl lämna Sommarland 1993. 

Vid tiden för starten av Skara Sommarland splittrades Marianne Grammofons organisation av inre konflikter och hans tidigare medarbetare som exempelvis Torgny Söderberg, Lasse Holm med flera gick sin egen väg och även artister som exempelvis Lena Philipsson. Bert sålde den dåvarande distributionen till sina tidigare medarbetare vilken än idag finns kvar i Skara ägd av Bonnier-Amigo. År 2006 sålde han skivbolaget Mariann Grammofon till Warner Music.

Karlsson har fört fram många av Sveriges mest kända artister under 1970- 90-talen och 2000-talets första decennium på sitt skivbolag Mariann Grammofon AB, bland annat Vikingarna, Carola, Kikki Danielsson, Lotta Engberg, Herreys, Eddie Meduza, Friends, Lena Philipsson och Linda Bengtzing men också det kontroversiella vikingarockbandet Ultima Thule har distribuerats. Den sistnämnda engagemanget ledde till att Bert Karlsson blev utesluten ur TV-laget något han själv har kallat för "sitt livs värsta ögonblick”.[

Under senare år har Karlsson börjat driva asylboenden. Så sent som i juli 2014 ägde han nio asylboenden och i augusti samma år sade han sig vilja bli "ett IKEA inom asylboenden"

Björn Hellberg, författare & kunskaps orakel 13 augusti
* Journalist och författare till 64 böcker (mest deckare och fackböcker om idrott).
* Fyra raka slutsegrar som tävlande i På spåret 1988-93, därefter domare i flera år.
* Har bevakat Wimbledon varje år sedan 1967 utan att ha missat en enda speldag.
* Laholms förste hedersmedborgare (1992).

Björn Hellberg är en svensk journalist, författare, underhållare och dessutom ett “tennisorakel". Han har skrivit ett stort antal fackböcker, men även deckare om polisen Sten Wall. Hellberg har också deltagit i ett stort antal säsonger av TV-programmet På spåret, först som deltagare och sedan som domare. Han har i flera produktioner samarbetat med Ingvar Oldsberg, även efter På spåret.

Björn Hellberg föddes i Borås som son till Henry och Gudrun Hellberg. Familjen flyttade snart till Laholm där föräldrarna drev ett tvätteri. Sonen tog sedan över huset och bor fortfarande där. Han var i över 30 år aktiv tävlingsspelare och gjorde totalt 312 A-lagsmatcher för Laholms Tennisklubb. Han gifte sig och fick tre barn med sin första hustru. 1965 åkte han till Australien under 1,5 år som frilansjournalist. Under 1970-talet började han arbeta på Laholms tidning. Han träffade där sin blivande fru, Inger, medan båda var gifta på varsitt håll. De förlovade sig under Wimbledon 1979 och gifte sig samma år. Tillsammans har de två barn. Inger Hellberg fungerar numera som agent åt Hellberg.

Efter sin tid som lokalreporter fokuserade Hellberg på två kärnområden: sport (framför allt tennis och särskilt Wimbledonmästerskapen) och kuriosa.
Han har som journalist bevakat många olika idrotter (och dessutom bl.a. varit huvudspeaker i VM i brottning 1993 och VM i friidrott 1995), men det är inom tennisen han har blivit internationellt känd. Hans tennistexter finns publicerade i ett 25-tal länder i sex världsdelar. Hellberg har bevakat sporten för en mängd olika medier och rapporterat från världens största turneringar, något som gett honom epitetet “tennisorakel”. I Wimbledon har han inte missat en enda dag sedan premiärvisiten under Wimbledonmästerskapen 1967, det sista året som enbart amatörer tävlade.

Inom sporten har Hellberg varit en ofta förekommande gäst i Tipsextra, studiovärd i vinter-OS i Albertville 1992 (SVT), ständig studiogäst i sommar-OS i Atlanta 1996 (TV4), konsult i SVT-studion vid vinter-OS i Salt Lake City 2002, Sportcentralen 2012-13 (TV4) m.m.
Hellberg har rapporterat för Radiosporten från mängder av Grand Slam-tävlingar och Davis Cup-matcher, många gånger ihop med Mats Strandberg. Redan 1960 (som 16) fick han agera bisittare åt Sven Jerring under radiosändningar av matcher i Båstad.

Han har gett ut ett flertal böcker om tennis, bland annat en biografi över Björn Borg (1977) och en översikt över det svenska tennisundret (1985). Därutöver har han skrivit flera andra böcker om sport. Hellberg är ända sedan starten 1976 ordförande i de svenska tennisjournalisternas förening Grus & Gräs och styrelseledamot för Sveriges tennismuseum.

Tillsammans med Ingvar Oldsberg fungerade Hellberg som studiovärd i Stockholm under vinter-OS i Albertvillle 1992. Deras positiva inställning till Norges framgångar, medan Sveriges medaljskörd var mager, gjorde att de blev hyllade i Norge och till och med fick norskt medborgarskap och varsitt medföljande alias (Hellbakken respektive Oldsmo) under direktsändning i TV från Karl Johan i Oslo. Väl hemma igen, skojade Hellberg att han kunde tänka sig att flytta till Norge om han inte fick "en staty eller en gata uppkallad efter mig" i Laholm fick han samma år gatan Hellbakken uppkallad efter sig.

Under slutet av 1970-talet arbetade han bland annat som frågekonstruktör för TV-programmet Gomorron Sverige med programledaren Lennart Hyland.

Hellberg deltog i TV-programmet På spåret i drygt 20 år. Han inledde som tävlande och ställde upp fyra gånger då han också vann tävlingen: 1988 tillsammans med Mats Strandberg och Bengt Grive, 1990 tillsammans med Strandberg och Joakim Nyström samt 1991 och 1993 med Strandberg och Grive.

Sveriges Television ville därefter förhindra Hellberg från att dominera tävlingen framöver. Därefter blev han domare och frågekonstruktör fram till 2009 med undantag av 2004 då han av tidsbrist inte kunde medverka och ersattes av Carl-Jan Granqvist.

På underhållningssidan har Hellberg medverkat i ett stort antal produktioner, många ihop med parhästen Ingvar Oldsberg på Sveriges Television, till exempel Oldsberg för närvarande.

Hellberg låg själv bakom SVT-satsningarna Ordtennis (1993) och På året (1998). Dessutom har han medverkat i programmen Snacka om nyheter, På ren svenska, och Rena rama sanningen. 

Den 2 augusti 2002 var Björn Hellberg värd för radioeternellen Sommar.
Under 2011 meddelade dock Hellberg och Oldsberg att de tänkt gå över till TV4. Deras första program där var Slaget om Sverige. De följde upp med Sverigequizen 2013.
2011 vann Hellberg ihop med hustrun Inger i TV4-programmet Herr och fru.

Janne Josefsson, grävande journalist 15 augusti
Född 27 juni 1952 i Lundby församling på Hisingen i Göteborg, är en svensk journalist och programledare, bland annat som reporter i SVT:s Uppdrag granskning.
Josefsson växte upp med sina föräldrar samt en äldre halvbror och en äldre syster i Biskopsgården i Göteborg. Han gick Handelshögskolan och 1975 gick han ut Journalisthögskolan.

Josefsson tillhörde i skiftet mellan 60- och 70-talet den så kallade 68-vänstern. År 1976 utgav han tillsammans med Mats Zetterberg en bok med titeln Behöver vänstern gå i terapi?, en intervjubok med djupintervjuer med nio personer (sex män och tre kvinnor) aktiva i vänsterrörelsen (därmed menas allt till vänster om socialdemokraterna).

Hans karriär som journalist började som reporter på Sveriges Radios samhällsredaktion mellan 1975 och 1981. Mellan 1981 och 1987 arbetade han på Radio Göteborg/Sjuhärad där han bland annat gjorde det direktsända programmet Elfte timmen (1981–1984) tillsammans med Lasse Brandeby, Frank Gunnarsson med flera. Efter 1987 arbetade han under en period som frilansjournalist.

I början av 1990-talet började Josefsson som TV-reporter, med Striptease (1991–2000) och sedan Fittja paradiso (1999–2000, med en uppföljare ett par år senare). År 2001 började han arbeta för Uppdrag granskning och 2006 gjorde han även den egna serien Josefsson. Han efterträdde 2008 Stina Lundberg Dabrowski som programledare för det direktsända samhällsprogrammet Debatt i SVT. Han ledde programmet fram till den 21 maj 2009, då han efterträddes av Belinda Olsson.

Strax före valet 2002 visades ett reportage om den dolda rasismen i valstugorna. Valstugereportaget fick stor uppmärksamhet i media och anses även ha haft ett visst inflytande på valresultatet, då framförallt Moderaternas opinionssiffror påverkades negativt. För reportaget belönades han tillsammans med Lars-Göran Svensson med Stora journalistpriset år 2002 i kategorin årets avslöjande.

Han har även uppmärksammats för reportagen om Göteborgskravallerna som han gjorde tillsammans med Hannes Råstam, och för granskningen 1998 av omständigheterna kring Osmo Vallos död.

Josefssons reportage har under åren fått flera utmärkelser. Förutom Stora journalistpriset 1998 och 2002 har han även belönats med Föreningen grävande journalisters Guldspade fyra gånger. 

    Gäster på Bryggan 2018

17 juli Harpo - Artist ”Oväntade möten”
24 juli Yvonne Kollberg “Läkaren som klev ut i kylan och fann svaret på en gammal gåta”
25 juli Karin Olofsdotter Sveriges Ambassadör i Washington "USA today"
26 juli Ragnar Skanåker “Från Stridspilot till flerfaldig OS/VM guldmedaljör”
31 juli Björn Rasmusson “Brasilien - Framtidslandet”
1 aug Nicoline Artursson "Från Ms Sweden till Robinson 2018"
2 aug Lasse Lundberg “Ensamseglare över Atlanten, Fjällbackalegend, skapare av
Ingrid Bergmans torg och mycket mer”
7 aug Jesko von Koenigsegg “Från idé och prototyp till världsrekord" - i Söndrums
Folkets Hus
8 aug Kurt “Fido” Johansson Stridspilot ”Från forntid till nutid”
9 aug Elizabeth Haglund "Från kallskänka till VD" i intervjuform
18 aug Fyrdagen på Tylön. Tylö Fyr öppen för besök.

17 juli Harpo - Artist ”Oväntade möten”
Harpo är ett artistnamn för Jan Svensson, född 5 april 1950 i Stockholm, en svensk popmusiker som slog igenom 1973 med låten "Honolulu". Under 1970-talet hade han flera låtar på topplistor i såväl Sverige som utomlands; bland andra "Sayonara", "Moviestar" och "Horoscope".
Harpo bor med hustrun på en gård utanför Halmstad, där han föder upp hästar. Han ägnar också mycket av sin tid åt att måla tavlor. I Sverige märker man inte mycket av Harpo musikaliskt numera, men i Tyskland är han fortfarande populär och framträder mer eller mindre regelbundet där. Det var även där han fick de största framgångarna.

24 juli Yvonne Kollberg “Läkaren som klev ut i kylan och fann svaret på en gammal gåta”
Resumé: ”Ödet gav mig plötsligt tid att skriva min bok. Den handlar om kvinnoöde i dåtid och nutid, arbete inom Psykiatrin i Halland, lite släktforskning och om glädjen när man finner svaret på en gammal gåta.” 
#utantystnadsplikt
Jag är inte bara läkare, jag är författare, fru, mamma till fyra barn och mormor/farmor till elva barnbarn också!

25 juli KARIN OLOFSDOTTER bördig från Halmstad ny ambassadör i USA
Regeringen har utsett utrikesrådet Karin Olofsdotter till ambassadör i Washington.
Karin Olofsdotter är idag utrikesråd för handelsfrågor. Hon har tidigare varit chef för UD:s enhet för främjande och hållbart företagande, ambassadör i Budapest och enhetschef för UD:s ministerkansli. Hon har även tjänstgjort bl.a. vid ambassaderna i Washington och Moskva, vid NATO-delegationen samt vid EU-representationen i Bryssel.
Karin Olofsdotter tillträder sin nya befattning den 1 september i år
Publicerad 24 augusti 2017

26 juli Ragnar Skanåker “Från Stridspilot till flerfaldig OS/VM guldmedaljör”

Född 8 juni 1934 i Stora Skedvi, Dalarna, är en svensk pistolskytt och egenföretagare. Han deltog i sju olympiska spel från 1972 till 1996. Sammanlagt har han vunnit ett OS-guld samt tre övriga OS-medaljer och fyra VM-guld.
Skanåker är mest känd för att ha deltagit i sju olympiska spel från 1972 till 1996. Hans olympiska karriär inleddes med guldet i fripistol i München 1972 och han har därefter tagit följande medaljer: OS-silver 1984, OS-silver 1988, OS-brons 1992. Han har även vunnit fyra VM-guld, varav ett i lag, ett vid VM 1982, ett 1983 i 10 meter luftpistol och ett 1978 på 25 m standardpistol.
Numera saluför han sina egendesignade precisionsglasögon. Han är även Sveriges Vapenägares Förbunds ordförande och aktiv i den vapenpolitiska debatten

31 juli Björn Rasmusson “Brasilien - Framtidslandet”
Brasilien är ett av världens största länder. Här har jag arbetat där i 40 år, först som säljare på ett svenskt företag och sedan med egen verksamhet. Jag hjälper utländska, framför allt svenska, företag att etablera sig och marknadsföra sina produkter.  Parallellt med detta anordnar jag då och då resor som kombinerar kunskap med trevliga upplevelser.  
Jag tänker berätta om vilket fantastiskt Brasilien är. Här finns, som alla vet, fotboll, karneval, sol och bad. Alla tycker om Brasilien.  De flesta skulle nog ha sett Brasilien som världsmästare i fotboll än en gång. 
Här finns också råvaror, industrier och en ung och arbetsvillig befolkning. Risken för jordbävningar, orkaner och andra naturkatastrofer är liten. Därför växer Brasiliens ekonomi, men inte i den takt som man skulle kunna förvänta sig. Det har kallats framtidslandet, ibland med tillägget "och kommer alltid att så förbli". 
Jag kommer också att tala om korruption och varför det är det största hotet mot ekonomisk tillväxt och demokrati. Och varför ni inte får höra sanningen om Brasilien i de svenska tidningarna.

1 aug Nicoline Artursson "Från Ms Sweden till Robinson 2018"
I was born 22 April 1993 at the South West Coast of Sweden in Halmstad where I grew up. Today I live in beautiful Stockholm. Passion and ambition are my two number one keywords. I always keep a strong and open mind to new challenges and I always bring a lot of love into what I do, which have let me to be involved in various exciting projects.
As a young girl I dedicated all my free time to sports and only 10 years old I got a silver medal in the mini-Olympics Stockholm Summer Games in Group Gymnastic. Later I switched to High Jump and managed to finish among the Top 20 in Sweden.
Paris When I turned 17 years old a fantastic dream became real to me. I got the chance to move to wonderful Paris. I was accepted to spending my second year of High School studying at the Swedish School in Paris. The sun was shining, it was springtime in Paris 2017 I was eating ice cream and out of nowhere an agent came up to me and asked, "would you like to work as a model"? The agent was from the American brand Abercrombie & Fitch and they wanted me to be their model for the Grand Flagship Store Opening on the famous boulevard, Champs Élycées.
Winner of Miss Sweden / Miss World 2011 It's autumn and I was back in Sweden now 18 years old. I won the title Miss Sweden and was crowned by Victoria Silvstedt at Grand Hotel in Stockholm. Later I finished Top 12 in London at the World’s biggest Beauty Contest, Miss World, representing Sweden in competition with 127 countries. Throughout the year as Miss World Sweden I worked continuously with Charity raising money for the organization “Min Stora Dag”.
Back to school My final and third year in High School was something else. I started a UF-Business together with a friend in order to raise money for “Min Stora Dag”. I held my own fashion show and I arranged a three day’s Event in Tylösand to crown Miss Summer Tylösand.
Model & Brand Ambassador The modelling Agency Stockholmsgruppen took me in and besides modelling I became the Brand Ambassador for the Global American Business Company Forever Living Products in Scandinavia. I worked to inspire the business owners to improve their success and I trained them in the use of the company’s products. I was often used as a front model for social media.
Start-Up 2017 I joined the new Media Technology Start-Up Company OCAST in Stockholm. I was now a part of a great team presenting a totally new way for Scandinavian customers to reach their customers.
Social influencer - Modern Talk Working with Brands creating valuable marketing content. Modelling, giving lectures and speeches – creating opportunities.
Back to school My final and third year in High School was something else. I started a UF-Business together with a friend in order to raise money for “Min Stora Dag”. I held my own fashion show and I arranged a three day’s Event in Tylösand to crown Miss Summer Tylösand.
Model & Brand Ambassador The modelling Agency Stockholmsgruppen took me in and besides modelling I became the Brand Ambassador for the Global American Business Company Forever Living Products in Scandinavia. I worked to inspire the business owners to improve their success and I trained them in the use of the company’s products. I was often used as a front model for social media.
Start-Up 2017 I joined the new Media Technology Start-Up Company OCAST in Stockholm. I was now a part of a great team presenting a totally new way for Scandinavian customers to reach their customers.
Social influencer - Modern Talk Working with Brands creating valuable marketing content. Modelling, giving lectures and speeches – creating opportunities.

2 aug Lasse Lundberg “Ensamseglare över Atlanten, Fjällbackalegendar, skapare av Ingrid Bergmans torg och mycket mer”
Med Piraten och Taube som inspiratörer
kåsör, författare, skärgårdsguide och vispoet. En underhållare av stora mått mätt. Fjällbackasonen Lasse Lundberg har många strängar på sin lyra, och vet också att använda dem. Född 17.10. 1936, i Göteborg med rötter i Fjällbacka. Arbetat i 8 år som gymnastiklärare bl a på Hyltebruks Samrealskola där han också startade Skärshultssjöns Optimistjolleklubb och lärde bland många andra Anders Widén segla (se foto där det över halvsekel gamla diplomet åter visas!),  startat skidliftar i Ulricehamn och i Malmköping och varit skidlärare i bl.a. Sälenfjällen. 
Seglarskoleverksamhet i Hyltebruk, Edshultshall och Fjällbacka.
Drivit "Café Bryggan" i Fjällbacka, tillsammans med hustrun Ingela i 21 år från 1977 till 1997.
Drivit dive-shop och charterseglingar på St. Vincent i Karibien.
Skotersafari med Ingela i Sälen  ( 21 år ).Skrivit och framfört egna visor i radio och TV i Västkust miljöer.
Ensamseglat över Atlanten 1969.   Kappseglat Soling i VM och Laser internationellt.
Skrivit  ett 10-tal böcker med värstkust anknytning.
Driver Ostronsafari i norra Bohuslän.
Varit verksam som föreläsare sedan 70-talet.

7 aug Jesko von Koenigsegg berättar i ord och bild den hisnande historien om den svenska supersportbilen Koenigsegg - i Söndrums folkets hus
Den otroliga resan som har sträckt sig över snart 20 år och lett fram till serieproduktionen av en av världens snabbaste supersportbilar. Lyssna på en spännande föreläsning om ett företag som gått från nystart och NUTEK-lån till ett uppmärksammat och internationellt känt varumärke i en tuff bransch på bara knappt 20 år.

8 aug Kurt “Fido” Johansson Stridspilot ”Från forntid till nutid”
Uppväxt på landet i södra Östergötland hos morföräldrar! Omodernt med bära in vatten elda med ved och utedass! 6 år folkskola . 1skola 3 klasser med 1 lärare i samma rum ! 
Sedan 3 årig realskola. 3 årig yrkesskola utbildning till flygmekaniker . I Västerås. Sedan nästan 1 år som installationselektriker i Malmö därefter flygmekaniker på Bulltofta! 
Hann göra ca 300dagar på värnplikten innan jag började på pilotutbildning. Den varade 2 1/2 år i Ljunbyhed. Sedan 6 månaders inflygning på Draken i Uppsala. Sedan 22 år på F 17 ( Draken, Viggen) därefter helikopter i huvudsak F 7 / Säve. 

9 aug Elizabeth Haglund "Från Kallskänka till VD"
”Mitt första jobb formade mig till VD”
(Publicerad 1 december 2016 - SVENSKT NÄRINGSLIV)
MITT FÖRSTA JOBB Som 12-åring skötte jag väckningar på kurorthotellet mina föräldrar drev i Ulricehamn. Varje morgon ringde jag 20-30 hotellgäster och sa något i stil med ”God morgon, jag ringer från växeln och klockan är 07.00”. Efter det har jag testat på allt inom en hotellverksamhet. Det fostrade och formade mig till den jag är idag.
Jag minns särskilt en kväll då jag jobbade i disken och min lärare åt middag på hotellet – hon förstod att jag gick och lade mig senare än vad man skulle. Jag tyckte alltid att det var roligare att jobba än att gå i skolan. Kanske var det också tack vare branschen, det finns många olika befattningar och en fantastisk resa att gå om man bara vill.
Efter skolan jobbade jag som barmästare i Schweiz i fyra säsonger, det var ingen dans på rosor och i efterhand kanske det är min tuffaste jobbupplevelse i min karriär. Innan dess hade jag arbetat lite på Hotell Tylösand men bestämt mig för att inte gå tillbaka på grund av. ägarbyte. Men den nya hotelldirektören ville ha mig som restaurangchef och övertalade mig med lovord om att betala en stor del av en utbildning. Jag har fortfarande inte påbörjat utbildningen men firar i år 15 år som VD. 
Besöksnäringen är en av de branscher som flest unga får sina första jobb inom. Titt som tätt träffar jag tidigare anställda på staden, som idag är utbildade och arbetar inom en helt annan bransch. Vad vi ger är en förankring i arbetslivet, en chans att utvecklas och ta ansvar på ett sätt som inte går att få i uppväxten. Debatten bör inte handla om höjd pensionsålder, utan om hur unga kan börja jobba tidigare. Det skulle hela samhället tjäna på.
Elisabeth Haglund, VD Hotell Tylösand

     "gÄSTER PÅ bRYGGAN"            
som lämnat oss 2017 - RIP

               jOHANNES BROST 1946-2018

          Ian Wachtmeister 1932-2017

   gÄSTER PÅ bRYGGAN 2017

loading...

         Anders Thornberg - Säpochef

           Björn RANELID - SKRIFTSTÄLLARE

         ANDERS KOMPASS - UD/FN DIPLOMAT

          BODIL JÖNSSON - TÄNKARE OM TID

            GUDRUN SCHYMAN - PARTILEDARE

         JOHANNES BROST - SKÅDESPELARE

                PETER WAHLBECK - KONSTNÄR

  JOHAN STAËL VON HOLSTEIN - ENTREPRENÖR

  CARLOS LUNA - PÅVENS BÄSTE VÄN I SVERIGE

          FRIDA STRANNE - uSA forskare

   LARS HÄGGSTRÖM-SPECIALISTläk PSYKIATRI

   MARCUS LINDGREN - GRUNDARE SPIS&DELI

     MARIE BJÖRLING DUELL - SEGLINGSCHEF

          MATS ANDERSSON - METEOROLOG

              OLOF OHLSSON - GLOBAL PRÄST

          ROLF GUSTAVSSON - eu JOURNALIST

    ULF MAZUR - GRUNDARE "Matpriskollen"

     lasse diding - marxistisk kapitalist

      iAN waCHTMEISTER PÅ bryggan 2016

                                       Hallandsposten 1 aug 2013

                                     Hallandsposten 19 juli 2013

                                    Hallandsposten 5 juli 2013

                   Gäster på Bryggan 2013

"Gäst på Bryggan" sommaren 2013 -  samtal med publiken - start 1900

 9 juli - Frida Stranne & Ginna Lindberg om “USA”

10 juli - Sofia Arvidsson - "En tennisspelares resa
              Benny Ericsson - "Realistiskt självförsvar"
 
11 juli - Jörgen Persson - "Världsmästare i pension"

16 juli - Thomas Petersson om "Thomas Petersson"

17 juli - Göran Svensson - "Angela Merkel - Järnlady eller opportunist?" 

18 juli - Ralf Edström - “I huvudet på en nickspecialist”

23 juli - Bosse Bjelvenstedt - "Great London Walks"

24 juli – Ben Olander - “Freden i Knäred 1613” - autentisk historisk teater

25 juli - Rolf Rybäck – “Från Indien en omöjlighet till ett land med all världens möjligheter…

30 juli - Maria Jönsson - "Vi kan! - Rör dig med sunt förnuft" - med praktiska övningar
           - Yoga med Josefine Bengtsson från Solgården i Tylösand

31 juli - Ian Wachtmeister - "Från andra sidan"

1 aug -  Riksdagsman Hans Hoff - "En riksdagsledamots vardag och fria tankar"

6 aug - Johannes Brost – “Efter Avalon”

7 aug - Ambassadör Karl-Olof Andersson - "Nordkorea i nyheternas epicentrum"

8 aug - Henrik von Sydow – “Sommarsamtalar i Grötvik”

Frida Stranne, Ginna Lindberg, Sofia Arvidsson, Benny Ericsson, Jörgen Persson,Thomas Petersson, Göran Svensson, Ralf Edström, Bosse Bjelvenstedt, Ben Olander, Rolf Dyrbäck, Maria Jönsson, Josefine Bengtsson, Ian Wachtmeister, Hans Hoff, Johannes Brost, Karl-Olof Andersson, Henrik von Sydow

Ambassador Karl-Olof Andersson 7 aug - Sweden’s Ambassador to the Democratic People’s Republic of Korea. From 2010 until he took up his present position in September, 2012, he was deputy Director and head of the Diplomatic Training Program at the Ministry for Foreign Affairs, Stockholm.
Ambassador Andersson was deputy Director at the Asia Department of the Swedish Ministry for Foreign Affairs 2005–2010, and a WCFIA Fellow at Harvard University in 2004–2005. His postings include Tallinn, Estonia (2000–2004); Berlin, Germany (1997–2000); and Athens, Greece (1992–1995). Ambassador Andersson has an MA in Political Science from the Johns Hopkins University and a B.Sc. in Business and Languages from the University of Lund, Sweden.
Karl-Olof Andersson is married to Michelle Mope.

"Ser fram emot att komma till Bryggcafeet. Det ska bli intressant att möta en svensk publik och tala om Nordkorea. Född och uppvuxen på landet i församlingen Spannarp ca en mil sydöst om Varberg, vilket var min replipunkt när jag växte upp och där jag gick i både högstadium och gymnasium. Militärtjänst gjorde jag som infanterist på I16 i Halmstad.  Bland mina intressen kan jag speciellt nämna historia och musik (speciellt körsång) liksom sport (var aktiv volleybollspelare i min ungdom). Jag har alltid varit internationellt intresserad och nyfiken på världen. Det var nog klart för mig ganska tidigt att jag inte skulle stanna kvar i Halland, utan söka en karriär internationell inom affärsvärlden eller, som det nu blev, diplomatin." 

Vänliga hälsningar

Karl-Olof Andersson
Ambassador
Embassy of Sweden
Pyongyang, Democratic People's Republic of Korea

Johannes Brost - 6 aug , född 25 september 1946 i Stockholm, svensk skådespelare, känd för sin medverkan i julkalendern, Stjärnhuset och inte minst sin långvariga roll som bartendern Joker i tv-serien Rederiet.

Efter utbildningen på scenskolan i Malmö blev han anställd på Stockholms stadsteater, där han stannade i två år. Därefter var han under ett år engagerad vid Åbo Svenska Teater, sedan följde arbete på Riksteatern, Unga Teatern och Malmö stadsteater.

Genom sin medverkan i julkalendern Stjärnhuset 1981 blev Brost rikskänd. Året därpå startade tv-succén Gäster med gester där Johannes Brost demonstrerade sin pantomimiska begåvning. Brost har medverkat i en rad komedier och farser som bland annat Bäddat för sex och Är du inte riktigt fisk på Chinateatern, Me and my girl på Intiman och Kuta och kör på Palladium i Malmö.

Det blev 318 avsnitt under 10 år av tv-serien Rederiet där Brost spelade den hygglige bartendern Joker. Han har medverkat i ett flertal långfilmer, bland annat Black Jack, Änglagård, Jönssonligan dyker upp igen och som mystisk spökjägare i Besökarna. Han är hedersmedborgare för Laholm och har producerat flera sommarrevyer där. Han har även medverkat i flera uppsättningar hos Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

Brost har huvudrollen i Axel Peterséns debutfilm Avalon (2011). Filmen var tänkt att heta After eight, men chokladtillverkaren som har en produkt med samma namn har satt stopp för det.

 ”Jag tror på det spontana och oväntade!” ”Jag tror på det spontana och oväntade!”

Ian Wachtmeister - 31 juli, greve, född 24 december 1932 på Nääs säteri i Bärbo i Södermanland, industriman, politiker (före detta nydemokrat) och författare. Han var riksdagsledamot under åren 1991 till 1994.

Wachtmeister tog studenten på Lundsberg och bergsingenjörsexamen 1957 vid KTH. Han var VD för Oxelösunds Järnverks AB 1970–78 och Gränges Aluminium AB 1978–83.  År 1988 gav Wachtmeister ut den satiriska debattboken Ankdammen, där han drev med Sverige och svensk politik. Boken såldes i stora upplagor och blev mycket omtalad. Han följde 1990 upp med fortsättningen Elefanterna. 2009 publicerades Wachtmeisters bok Rebellerna – en historiebok av Ian Wachtmeister

Tillsammans med skivbolagsdirektören Bert Karlsson grundade Wachtmeister år 1991 partiet Ny demokrati, där han blev partiordförande. Partiet fick 6,7 procent av rösterna i riksdagsvalet 1991 och fick 25 mandat riksdagen. Efter kraftigt internt bråk lämnade han dock partiledarposten i april 1994, och lämnade sedan partiet efter valet samma år. Wachtmeister har på senare år kampanjat för vännen Alf Svensson (kd) och var drivande bakom dennes personvalskampanj i EU-valet 2009. Den 21 september 2010 uttalade sig Wachtmeister i media om att han har agerat rådgivare åt Jimmie Åkesson, partiledare för Sverige-demokraterna.

I sin barndom var Wachtmeister kamrat med Olof Palme.

Josefine Bengtsson - 30 juli kommer att hålla en nybörjar yogaklass på BryggCaféet kl 19 den 30 juli. Kom i bekväma kläder och medtag gärna yogamatta eller en handduk att ligga på.  är uppväxt i Halmstad och brinner för hälsa och yoga. Efter fem år av ekonomistudier på Handelshögskolan i Stockholm och ett år som strategikonsult bestämde hon sig för att lämna siffrorna bakom sig och satsa på det hon älskar mest – yoga. Hon åkte till Indien och utbildade sig till yogainstruktör och gör allt vad hon kan för att sprida yogans magi till sin omgivning. I sommar har hon haft yogaklasser varje morgon på Solgården i Tylösand. Under året arbetar hon som yogainstruktör i Stockholm samt med marknadsföring på företaget Yogobe vilket är en plattform på internet som bland annat erbjuder yogavideos.

Ginna Lindberg Ginna Lindberg

Ginna Lindberg - 9 juli  Sveriges Radios USA-korrespondent 2007-2012 och är nu åter på SR i Stockholm. Ginna är programchef för Ekot på Sveriges Radio och har bl a ansvar för program som P1-morgon, Studio Ett, Konflikt, God morgon världen och Ekots Lördagsintervju. Med tidigare bas i huvudstaden Washington DC täckte hon hela den nordamerikanska kontinenten och rapporterarade för samtliga Sveriges Radios nyhets- och aktualitetsprogram.
Ginna Lindberg har tidigare varit Ekots utrikeschef med ansvar för hela Sveriges Radios utrikes- och korrespondentorganisation, det största korrespondentnätet i Norden.
Hon har arbetat för Sveriges Radio sen 1990, framförallt med utrikesfrågor, men också bl a som inrikesreporter, kulturreporter och programledare.
Ginna Lindberg är född 1966 och uppvuxen i Halmstad. Hon bor i centrala Washington DC tillsammans med man och tre barn. Från 1 jan 2013 programchef för Ekoredaktionen på Sveriges Radio.

Sofia Arvidsson -10 juli blev professionell tennisspelare 1999 och debuterade på WTA-touren 2000. Hon nådde sin första internationella framgång 2001, då hon spelade final i juniorsingeln i Grand Slam-turneringen Australiska öppna. Arvidsson har hittills (november 2007) under karriären vunnit en singel-titel på WTA-touren och 14 i ITF-arrangerade turneringar. I maj 2006 rankades hon av WTA på 29 plats i singel, vilket är hennes hittills främsta placering. I dubbel har Arvidsson vunnit 9 ITF-titlar.

År 2005 spelade Arvidsson tre kvartsfinaler och en final på WTA-touren. Den senare spelade hon i Québec i november i Tier III-turneringen Bell Challenge. Hon förlorade matchen mot välmeriterade amerikanskan Amy Frazier (1-6, 5-7).

År 2006 nådde hon tredje omgången i Australiska öppna, där hon förlorade mot Anastasia Myskina (3-6, 1-6). Arvidsson hade i föregående match slagit ut ryskan Dinara Safina. Sin första WTA-tour-titel vann hon i Tier III-turneringen i Memphis (Regions Morgan Keegan Championships and the Cellular South Cup) i februari. I semifinalen besegrade hon först Amy Frazier och sedan i finalen polskan Marta Domachowska.

I 2008 års Wimbledon vid ledning i första omgången, 6-4 1-1, mot österrikerskan Sybille Bammer halkade Arvidsson och vred knät så illa att hon tvingades till slut bryta matchen, efter att ha tappat till 1-4.[1] Hon riskerade att missa OS i Peking. Hon skulle vara med i turneringen Nordea Nordic Light Open innan OS men drog sig ur till följd av skadan. Men knät läkte snabbt och Arvidsson ställde upp i damsingeln i OS där hon vann motTamarine Tanasugarn i första omgången men förlorade i andra omgången mot den kommande segraren Jelena Dementieva.

Tills hon var 15-20 år spelade hon fotboll i If Centern. Hon spelade tillsammans med bland annat Peter Larsson, numera Köpenhamn. Hon är från Halmstad och är väldigt populär i modeklubben Söndrums TK

Arvidsson deltog i det svenska Fed Cup-laget 2000-09. Hon har spelat totalt 44 matcher för laget och vunnit 21 av dem.

År 2012 vann hon en WTA-turnering, i Memphis. Hon siktar på deltagande i OS 2012, men är inte uttagen förrän hon klarar att nå kvartsfinal i en Grand Slam eller annan turnering med hela världseliten.

Benny Ericsson 7 Dan - 10 juli
 Riksinstruktör, Svenska Jiujitsuförbundet samt även Ordförande i Jiujitsuklubben SEISIN (Klubben firar dessutom 40 år i år).
Benny har med  sina 35 år som jiujitsuinstruktör och utbildare inom självförsvar, där han har utbildat flera tusen elever där dessa har fått utbildning i modernt självförsvarssystem och den stora fördelen med modern jiujitsu att alla kan träna oavsett ålder och kön.
Förevisningen kommer att bli en spännande återblick från den gamla självförsvarsformen till den nya moderna formen av jiujitsu.
Benny kommer att förevisa och prata om självförsvarets fördelar både för kropp och själ.
Det finns möjlighet för åskådarna att få känna på hur enkelt det kan vara att försvara sig (angreppen anpassas).

Jörgen Persson 11 juli -
My profession Table tennis player.
My birthplace Halmstad in Sweden.
My birthday April 22nd, 1966.
My family My children Oliver and Emily.
My resident Halmstad, Sweden.
My length 186 cm.
My weight 78+ kg .
My style of play Righthand, shakehands grip, allround, attacking player.
My racket Donic Persson Powerplay with Sonex JP Powerplay on both sides
My sponsors Donic, Götenehus.
My debut in the Swedish National Team 1983/11/04 in Reykjavik, Island, at the Nordic Championships, SWE-ISL 5-0
My no. of matcher in the Swedish National Team 243
My debut in the Swedish League 1982/09/26 Halmstad BTK-Ängby SK 1-6
My no. of matches in the Swedish League until 2012/04/09 208 (162 league + 46 playoff)
My highest World Ranking No 1 (May 1991-March 1992)
People who has been the greatest influence on my career My parents, who have supported me.
My coaches Bo Persson, Hasse Kroon, Glenn Östh, Anders Thunström, Hu Wei Xin, Stellan Bengtsson, Ulf Carlsson, Sören Ahlén, Peter Sterneborg, Erik Lindh and Ma Wenge.
Which player I admire most Stellan Bengtsson.
Superstitious No, none at all.
My advice to young player Have fun, enjoy playing, develop your style and listen to advice from experienced players and coaches who have gained a great deal of knowledge. Also, set yourself realistic goals in small steps.
My favourite food and drink I like Japanese and Italian food; favourite drink: espresso.
Food and drink I dislike I don’t like brown beans. No particular drinks…
What career (except table tennis) I would like to pursue I think I would have liked to have been a tennis professional.
My favourite film and favourite film star Favourite actor: Steve McQueen. Favorite movie: One flew over the cuckoo´s nest.
My favourite books Shantaram.
My favourite music and favourite singers Pop, rock and soul; favourite singers: Ryan Adams, Gaslight Anthem and Barbara Lynn.
My favourite holiday destination Tahiti.
Other sports I enjoy I like to play golf, tennis and football.
Teams I support Yes, the famous Halmstad BK football team.
Sportsmen (not table tennis players) I admire Michael Jordan (Basketball), Wayne Gretzky (Ice Hockey), Thomas Fogdö (Slalom Skiing) and David Lega (swimmer, disabled), Roger Federer (tennis).
My first club Halmstad BTK (1973-1985, 1992-1995, 1996-1998, 1999- )
My other clubs Borussia Düsseldorf, Germany (1985-1987), Malmö FF, Sweden (1987-1991), ATSV Saarbrücken, Germany (1991-1992), Halmstad BTK (1992-1993), Hertha Berlin, Germany (1993-1994), Super Donic Berlin, Germany (1994-95), Falkenbergs BTK, Sweden (1995-1996), TTF Liebherr Ochsenhausen, Germany (1996-1998), Kalmar BTK, Sweden (1998-1999), TTC Caen, France (1999-2002), Heilongjiang Sanjing, China (2002), Halmstad BTK (2003-2004) (in Champions League), SV Veru Plüderhausen, Germany (2004-2005, 2006-2007), TTC RhönSprudel Fulda Maberzell, Germany (2007-2008), Lombard BVSC Budapest, Hungary (2008-09), SV Veru Plüderhausen, Germany (2009-10), Halmstad BTK (2010-12), Tianjin Bohai Bank (2012-13).

Ralf Edström - 18 juli
Födelsedatum 7 oktober 1952 
Födelseort Degerfors
Längd 191 cm
Position Anfallare
Juniorklubbar
–1968  [Sverige]  Degerfors IF
Seniorklubbar
[Sverige]  Degerfors IF
[Sverige]  Åtvidabergs FF
[Nederländerna]  PSV Eindhoven
[Sverige]  IFK Göteborg
[Belgien]  Standard Liège
[Frankrike]  Monaco
[Sverige]  Örgryte IS SM (GM)
Landslag1972–1980

Frida Stranne - 9 juli  Lektor i Statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad i dryga tio år och undervisar i Internationella relationer och statsvetenskap samt att jag har undervisat på militärhögskolan. Fil.dr i Freds- och utvecklingsforskning med fokus på amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik i ett historiskt perspektiv.
Under 2013-2014 har jag blivit inbjuden av American University i Washington DC om att bli gästforskare vid deras institution för studier om amerikansk utrikespolitik
I min forskning har jag gjort flertalet besök i Washington DC som bland annat har innefattat omfattande arkivstudier i Kongressbibliotekets arkiv och otaliga intervjuer och samtal med amerikaner om deras syn på sig själva och USA:s roll i världen.
Jag har även genomfört intervjuer med kända säkerhetsrådgivare och ledande debattörer såsom ex grundarna av Project for a New American Century (PNAC), Gary J Schmitt och Thomas Donnelly, John McCains rådgivare i utrikespolitiska frågor, Richard Fontaine och den nyligen nominerade nya försvarsministern Chuck Hagels tidigare rådgivare i utrikesfrågor, Andrew Parasilit. PNAC dokumentet påstås av många vara det dokument som låg bakom Bushdoktrinen och utgjorde en idékälla för Bushadministrationens hela utformning av kriget mot terrorismen.

Göran Svensson - 17 juli - 40 år i näringslivet, varav 20 i Tyskland, där jag var de senare åren var chef för Svenska Handelskammaren. Författare till boken "Tyskland - Kalla Fakta". Artiklar och föredrag kring aktuella tyska ämnen. Nyss fyllda 70. Skåning men Halmstadbo sedan 1967.

Thomas Petersson - 18 juli, född 24 augusti 1962, är en svensk skådespelare och komiker från Halmstad.

Petersson växte upp på en bondgård och valde fordonsteknisk linje på gymnasiet samt en grundläggande yrkeskurs i lantbruk. I sju år arbetade han som traktortekniker, samtidigt som han sysslade med amatörteater inom ABF. Han gjorde scendebut redan 1972 i skolpjäsen Tusse Trumpen. Peter Wahlbeck var den som först upptäckte Peterssons komiska potential, han övertalade honom att börja med ståupp-komik. Thomas Petersson fick sitt TV-genombrott i Släng dig i brunnen som sändes från ståupp-krogen Norra Brunn i Stockholm. Tillsammans med Adde Malmberg, Lasse Eriksson och Gunilla Åkesson spelade han i revyn Spikpå Vasan i Stockholm 1992.

Han har varit flitigt förekommande i TV, bland annat i Prat i kvadrat, Time out och Doobidoo. Som skådespelare har han haft framgångar med egna farser på Halmstad Teater, bland annat Bäddat för sex (1998) och Hotelliggaren (2002). Den karaktäristiska halländska dialekten delar han med komikerduon Stefan & Krister. Petersson har varit med i På spåret två gånger, ena gången med Natalia Kazmierska och andra gången med Pia Conde. När han tävlade med Pia Conde gick de vidare till semifinal. Hösten 2009 firade han 20 år på scenen genom att turnera med en jubileumsföreställning[1] och senare släpptes samlings-DVD:n Best of Thomas Petersson.

Vid sidan av karriären som ståuppkomiker och skådespelare drev han ett eget lantbruk på gården i Röinge utanför Halmstad men detta är sedan flera år utarrenderat.

Bosse Bjelvenstedt 23 juliBosse började efter Beckmans Skola i Stockholm att jobba på reklambyråer i Stockholm. Efter några år blev han Art Director och har sedan dess jobbat i den positionen på byråer i Stockholm och Malmö.
I dagsläget bor han med familjen på väster i Halmstad och jobbar med marknadsföring i egna bolaget Storartad.
Han gjorde 1982 en fotobok om Sareks fyra årstider tillsammans med sin bror för Norstedts Förlag som blev populär fland fjällfolk. Friluftsliv och fotografering har alltid varit en viktig fritidssysselsättning för Bo. Efter hand har flugfiske, jakt och klättring (med och utan skidor) tillkommit.
Intresset för Storbritannien kom i början på 80-talet med resor i Skottland. Efter en speciell Londonweekend med reklamkollegor blev London ett nytt intresse och lades till Skottland.
Det blev fler besök där och i övriga Storbrittanien i stort sett varje år.  Det var rundresor med bil, jakt- och fiskeresor och London finkammades till fots med kamera.
Tanken på böcker om London och Storbrittanien har alltid funnits hos Bosse men andra saker har prioriterats fram tills nu. Nu hamnar äntligen bokidéerna i ”att-göra-korgen”.
London Walks är ingen traditionell guidebok om London. Det är en personlig guide till tio mycket olika och varierade promenader för den redan Londonfrälste. Den kommer att ha en given plats i en anglofils bokhylla eller dennes Barbourficka under en Londonvistelse. För nybörjaren på London är emellertid London Walks ett utmärkt komplement till den traditionella guiden som innehåller exempelvis öppettider till London Dungeon och tider för vaktavlösningar på Buckingham Palace.Boken London Walks börjar med en kort historia och skildring av miljonstaden som bildades av romarna 43 eKr. Man får alltså veta att staden bildades av romare. Varför skurken i en Bondfilm heter Goldfinger. Varför Notting Hill var “en pesthärd av oöverträffat slag” enligt Charles Dickens och att Belgravia före 1820 var ett träsk frekventerat av stråtrövare och rånmördare när mörkret föll.
Det följs av en förklaring till hur man bäst tar sig runt och en karta med de tio promenaderna inritade och numrerade. Den som har god kondition (och gott om tid) upptäcker att man kan gå flera promenader i följd ibland. Längden på promenaderna är ett par kilometer upp till en mil.

Rolf Rybäck 25 juli - Västgöte som sedan 1969 bott i Söndrum. Före detta lärare och skolledare inom Komvux med två barn födda i Indien. Gjorde min första resa till Indien 1976 som ansvarig för biståndet inom Adoptionscentrum och sedan var jag fast för detta så fullständigt obeskrivliga land. Det har blivit drygt 40 reser till Indien, de senaste nov 2012 och jan 2013. Sedan 1988/89 arrangerar och leder jag resor till Indien. Har under åren studerat landet på plats, genom litteratur och genom otaliga samtal. Har särskilt intresserat mig för den koloniala perioden och dess betydelse för det moderna Indiens framväxt. Har skrivit en del artiklar och någon något mer seriös uppsats i Lund (The British in India and a few notes from early Indian history) – dessutom föreläst på många ställen runt om i Sverige.
Vill ge en kort sammanfattning av Indiens historia med tonvikt på mogulväldet och det koloniala väldets betydelse för det moderna Indiens framväxt. Därefter fritt fram för frågor och diskussioner. Tänker inte ge mig in på några djupare diskussioner om hinduismen, sikhismen eller jainreligionen utan förhoppningsvis har vi efter kvällen raderat bort några av de vanligaste vanföreställningarna om landet.
Västgöte som sedan 1969 bott i Söndrum. Före detta lärare och skolledare inom Komvux med två barn födda i Indien. Gjorde min första resa till Indien 1976 som ansvarig för biståndet inom Adoptionscentrum och sedan var jag fast för detta så fullständigt obeskrivliga land. Det har blivit drygt 40 reser till Indien, de senaste nov 2012 och jan 2013. Sedan 1988/89 arrangerar och leder jag resor till Indien. Har under åren studerat landet på plats, genom litteratur och genom otaliga samtal. Har särskilt intresserat mig för den koloniala perioden och dess betydelse för det moderna Indiens framväxt. Har skrivit en del artiklar och någon något mer seriös uppsats i Lund (The British in India and a few notes from early Indian history) – dessutom föreläst på många ställen runt om i Sverige.

Maria Jönsson 30 juli - Öka din medvetenhet om hur du rör dig och se möjligheterna i att göra det ännu smidigare och med mindre kraft. Lär dig att bjuda in mer av hela dig i rörelsen för att slita mindre och spara kraft – bli effektivare.
Prova på rörelsemetoden Feldenkrais®metoden och lär dig gyllene rekommendationer som du direkt kan överföra i din vardag. Bli mer kroppsmedveten, stärk din tilltro till dig själv, att du kan, och minska dina spänningar i musklerna.
Första steget till förändring är ökad medvetenhet, andra är acceptans. Kvällen kommer att bjuda på möjligheter till hälsosamma förbättringar.
Uppväxt på Stenhuggerivägen. Har gått på Stenhuggeriskolan, Jutarums skolan samt Hallägraskolan. Friidrottsgymnasiet på Kattegattskolan, Naturvetenskaplig linje aug -87-juni -90. Utbildad florist på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker, sjukgymnast på Lunds universitet jan.96-dec 98, Feldenkraispedagog sep 2008- maj 2012 i Malmö via FeldengoodHar även gått Apelrydskolan Konsumentekonomiskt i Båstad aug – dec 90, Virginia Commonwealth University i Richmond USA aug 91-juni 92 samt Idrotts & Friskvårdslinjen på Hjälmareds Folkhögskola i Alingsås aug 94- juni 95.
Började min yrkeskarriär som tidningsförsäljare i Stenhuggeriet och Sandhamn. Jobbade i blomsteraffär i Söndrums centrum på 80-90-talet.
Jobbat på distriktssjukgymnastiken i Ljungby 1999 och sen på Spenshult Reumatikersjukhus, (sedermera endast sjukhus) 2000- 2012Har arbetat med smärtrehab o cancerrehab på Spenshult samt vanlig sjukgymnastik.
Egen företagare sedan oktober 2010, heltid sedan 1 dec 2012.
Idrottare allt ifrån barngymnastik i Jutarumskolan, Friidrott på Jutarumssplatsen o sen Sannarps IP till fotboll i Astrios fotbollsskola ( Arsenal var laget J) till tjejlaget. Längdskidåkning med Tjejklassiker, Vasaloppet x fler. Främst medel o långdistanslöpning 800m – 3000m + terräng. Svensk mästare 1998 på 3000m ( F18), deltagit i Ungdomsfinnkampen. Friidrottstränare o barngympaledare några vardera. Hjälper nu P-00 killarna i Oskarströms IS att stärka sina muskler o ledbaBor i Oskarström med man och tre barn.

Hans Hoff - 1 aug Ordförande för S i Halland, ledamot i S partistyrelse, riksdagsledamot. Boende i Slöinge

Ben Olander 24 juli - berättar på sitt eget vis om Freden i Knäred 1613. Han börjar med att berätta om varför det blev krig mellan två bångstyriga och excentriska kungar, varav åtminstone en av historikerna betecknats som psykopat.
Kalmarkriget, som ledde fram till Freden i Knäred, betecknas av Ben som halsstarrigt och förvirrat. Han menar att alla krig var, är och förblir halsstarriga, förvirrade och alltför blodiga. Så även Kalmarkriget.
Kalmarkriget blev därför ännu ett krig där båda parter helt plötsligt stannar upp och frågar sig: Varför? Därefter kallar man till fredsförhandlingar över travar av lik på gränsen mellan dåvarande danska Halland och det svenska Småland.
När fredsförhandlingarna inleddes hösten 1612 syntes utgångsläget för svenskarna vara mer eller mindre hopplöst. Detta efter, minst sagt, blygsamma framgångar på slagfältet. Men så trädde den unge Axel Oxenstierna in på scenen som chefsförhandlare för svenskarnas räkning. Tack vare hans briljans vändes nederlag till svensk seger på lång sikt. Svenskarnas väg till självständig nationalstat befästes tack vare Oxenstierna och de fruktansvärda umbäranden för Sveriges befolkning som freden innebar.
Ben berättar om denna osannolika paradox iförd tidsenlig uniform och han ger eftertryck åt några av sina funderingar med sång och musik.

Henrik von Sydow sommartalar i Grötvik 2011 Henrik von Sydow sommartalar i Grötvik 2011

8 aug -  Henrik von Sydow, född 20 mars 1976 i Arboga, riksdagsledamot för Halland sedan 2002, har avlagt juris kandidat-examen vid Lunds universitet och har tidigare arbetat som journalist på tidningen Dagens Industri. Vid riksdagsvalen 2002, 2006 och 2010 var han den mest personkryssade riksdagskandidaten i Hallands län.

 Henrik von Sydow är ordförande i Skatteutskottet och ledamot av Krigsdelegationen sedan riksdagsvalet 2010. Tidigare har han varit ledamot i Lagutskottet 2002-2006, Konstitutionsutskottet 2006-2008 och Justitieutskottet 2008-2010 och företräder moderaterna i Grundlagsutredningen.

 

För tredje sommaren återkommer den 17 juli Ginna Lindberg, Sveriges Radios USA-korrespondent sedan 2007. Med bas i huvudstaden Washington DC täcker hon hela den nordamerikanska kontinenten. För tredje sommaren återkommer den 17 juli Ginna Lindberg, Sveriges Radios USA-korrespondent sedan 2007. Med bas i huvudstaden Washington DC täcker hon hela den nordamerikanska kontinenten.

Sommaren 2012 "Gäster på Bryggan" - de Ardeton -18 gäster varje tis, ons & tors 1900 från 3 juli - 9 aug 

 

3 juli* Johannes Brost, skådespelare - "Från Rederiet till Avalon"

4 juli* Roland Andersson, fotbollstränare - "45 år inom elitfotbollen som spelare och tränare"

5 juli* Dr.Ola Andersson, barnläkare & forskare

"Tre viktiga minuter i vårt liv - om tidig och sen avnavling"

10 juli* Roger Djupsjö, Gen.sekr.-"O-Ringen världens största orienteringstävling"!

11 juli* Madeleine Vall, Europamästarinna i Thaiboxning - "Kampsport lär mig om livet!

12 juli * Fredrik Gewalli, docent&plastikkirurg - "Mode, skönhet och kirurgi",

17 juli* "USA inför presidentvalet - Sveriges Radios Washington-korrespondent Ginna Lindberg om Obama, Romney och kampen om makten i den amerikanska huvudstaden"

18 juli* "Vad händer i Laholmsbukten" - Lars Rydberg

19 juli*Ett halvsekel som konstnär - Michael Qvarsebo

24 juli* Boris Lennerhov, VD Gekås - "Från lågprishandel till Sveriges mest besökta destination"

25 juli* Ian Wachtmeister, Rubberbarons -  "Jag tror på det spontana och oväntade!"

26 juli* Vasaloppet; Sveriges mesta Vasaloppsåkare; "Carina Hammarstrand/Mikael Kulanko/Evald Karlsson/Victor Gustafsson/Vallagurun"

31 juli* Johan Staël von Holstein - "Internet i framtiden och fina investeringsmöjligheter" 

1 aug* "Raoul Wallenberg - hans liv, hans verk" - Ben Olander

2 aug* Henrik von Sydow, riksdagsman för Halland sommartalar i Grötvik

7 aug* Lars Danielsson, ambassadör - "Är Kina på väg att ta över världen"?

8 aug* Amir Emamverdi Baigi, Epidemiolog - "Varför är hallänningen odödlig"

9 aug* Christina Bengtsson - världsmästarinna i skytte "Mindre oro - mera fokus... Reflektioner i världsklass" 

 

 

 

 

Christina Bengtsson Christina Bengtsson

* 9 aug Christina Bengtsson, officer och världsmästarinna i en av de mest mentalt krävande sporterna, precisionsskytte, delger sina erfarenheter som legat till grund för hennes framgångar såväl civilt som militärt. Hon reflekterar kring fenomenet koncentration, förklarar de bakomliggande faktorerna till nervositet som vi alla känner igen, och ger på ett underhållande sätt tips på hur oro kan omvändas till fokus. En tänkvärd föreläsning som ger en djupare dimension av elitidrott och en inspirerande koppling till vår vardag. Christina, är just nu aktuell som diplomerad vid IFL/Handelshögskolan i Stockholm tillsammans med andra idrottsstjärnor som Peter Forsberg och Magdalena Forsberg. Hon skrev här en uppmärksammad studie om fokus som en avgörande faktor för organisation och näringsliv, och ger senare ut en bok inom ämnet.

* 8 aug Amir Baigi - "Varför är hallänningen odödlig"
Lars Danielsson Lars Danielsson

* 7 aug Lars Danielsson är född och uppvuxen i Halmstad och arbetade några år efter avslutade universitetsstudier som planeringssekreterare i Laholms kommun. Efter att 1980 blivit antagen till UD:s diplomatutbildning har Lars ägnat sig åt utrikes- och Europapolitik i mer än 30 år. Förutom att ha tjänstgjort på ambassaden i Peking och de svenska delegationerna i Genève och FN i New York har Lars arbetat som utrikespolitisk rådgivare under 15 år till statsministrarna Ingvar Carlsson och Göran Persson. Under denna tid var Lars också som statssekreterare ansvarig för samordningen av svensk EU-politik samt under en tid ordförande i Försvarsberedningen. Under senare år har Lars varit generalkonsul i Hongkong och Macao samt sedan förra året svensk ambassadör i Sydkorea.

Ben Olander Ben Olander

* 1 aug "Att prata om Raoul Wallenbergs gärning är oerhört inspirerande. Det är ett av de få sätt på vilket man kan närma sig Förintelsen med känslor av hopp och tillförsikt. Raoul Wallenberg och hans medarbetare vid den svenska legationen i Budapest var dessutom en av de få ljuspunkterna i Sveriges agerande under Andra världskriget. Trots detta ser många i vårt land det som "obekvämt" att tala för mycket om Raoul Wallenberg. Denna inställning är något som inte bara rent praktiskt hindrat mig från att nå ut och prata om hur vi kan bekämpa ondskan. Den har också förbryllat, och i viss mån, förargat mig. Framför allt har den stärkt mig i min övertygelse att det är viktigt att bevara minnet av Raoul Wallenbergs heroiska insats för att vi gemensamt skall kunna bekämpa det som ryms mellan mobbing och folkmord."  Ben Olander

Johan Stael von Holstein Johan Stael von Holstein

*31 juli Lars Johan Magnus Staël von Holstein, tidigare Bjers, född 5 maj 1963 i Halmstad, är en svensk företagsledare.

Staël von Holstein var med och grundade Icon Medialab och Speed Ventures och startade även Letsbuyit.com. Han var VD för Iqube som han skapade 2005 fram till juli 2009, då han på uppmaning av styrelsen fick lämna sin post. Han är aktiv kolumnist och samhällsdebattör, och har släppt två böcker, varav den ena är "Inget kan stoppa oss nu" (1998). I december 2007 valdes han in i Statens kulturråd, ett uppdrag som han lämnade i september 2008.

Under hösten 2004 på TV3 var Staël von Holstein med i juryn i TV-serien Rivalerna (inspirerad av amerikanska serien The Apprentice), där yngre entreprenörer tävlade mot varandra om ett jobb inom Kinnevik-koncernen.

* 26 juli Världens största och äldsta skidtävling kommer till Grötvik med Sveriges flesta åkare; Carina Hammarstrand 100 starter, Evald Karlsson 51 Vasalopp, Mikael Kulanko samtliga lopp plus "tjejVasan bakefter" samt snabbaste åkare i årets Vasalopp till första kontrollen i Smågan; Victor Gustavsson!

Kom och berätta om era erfarenheter och lyssna till dessa mångfaldiga tävlande.

Boris Lennerhov Boris Lennerhov

* 24 juli Boris Lennerhov (Boris efter den ryske poeten och författaren Boris Pasternak),

Ålder: 56 år
Bor: Båstad
Familj: Fru Rosemarie och barnen Jonathan och Johanna
Intressen: Idrott, golf och trav
Äter: Husmanskost samt det italienska och spanska köket
Dricker: Maltwhiskey
Motto: "Humor och ha kul på jobbet"
Förebild: Bra chefer genom åren samt IKEA:s grundare Ingvar Kamprad och H&M:s Stefan Persson.

Michael Qvarsebo - olja på duk Michael Qvarsebo - olja på duk

* 19 juli Michael Qvarsebo Född 1945 i Stockholm och verksam i Halmstad sedan 1962.

"Konstnären som är drömmaren och surrealisten vars visionära arbete får oss att se tingen på ett nytt och annorlunda sätt."
Studerade 1963-64 för Waldemar Lorentzon, men är i övrigt autodidakt. Sedan 1970 ställer Qvarsebo ut regelbundet över hela Sverige såväl som i utlandet. Hans konst har uppmärksammats bl.a. i Spanien och han finns representerad på Dali-muséet.

Lars Rydberg Lars Rydberg

*18 juli Lars Rydberg är professor emeritus i oceanografi. Han har verkat som lärare och forskare vid Göteborgs universitet från 1969 till 2007; under 70- och 80-talet med bl.a. utbytet av vatten mellan Östersjön och Nordsjön, med fjorddynamiken i Byfjorden och Gullmaren, och inte minst med syrebristen i Laholmsbukten och dess orsaker. Under 90- och 00-talet var han engagerad i forskning och handledning av masters- och doktorandstudenter från Afrika och Asien, med teman kring klimat (tropiska cykloner och El NinÞo-relaterade väderfenomen; avdunstning, nederbörd och värmeflöden genom havsytan) och tidvatten i kustzonen.
"Att försöka förstå havets dynamik, dvs sambanden mellan havets rörelser å ena sidan och variationer i vattenstånd, salthalt och temperatur å den andra, bestående eller tillfälliga, är en rolig och nyttig utmaning för hjärnan. För mig har det varit en drivkraft genom livet. Och jag har haft mycket roligt längs vägen, och kanske varit lite nyttig också. Detta skall jag försöka åskådliggöra under titeln "Havet är aldrig stilla", med exempel från när och fjärran."

Fredrik Gewalli Fredrik Gewalli

* 12 juli Fredrik Gewalli

Docent / Associate Professor / i plastikkirurgi vid Lunds Universitetssjukhus Teamledare för Mikrokirurgisk verksamhet inom Head&Neck rekonstruktion.

Medlem i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi , Svensk Plastikkirurgisk Förening , International Society of Aesthetic Plastic Surgery / ISAPS . Registrerad Specialist i Plastik och Allmänkirurgi vid General Medical Council-United Kingdom .

Fredrik sitter i Styrelsen för Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi och ansvarar för Kommunikation/Information - IT ; se Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi

Född 1956 i Gävle. Utbildade sig först till Tandläkare på Karolinska Institutet Stockholm och praktiserade i 3 år i privatpraktik, men kände suget efter Läkarrollen och fortsatte sin bana. Utbildad till Läkare i Stockholm på Karolinska Institutet /Sjukhuset mellan åren 1984-1989. Specialist i Allmän kirurgi 1997 och Plastikkirurgi 2000.

Fredrik försvarade sin forskning med avhandlingen "Dynamic Principles in Craniofacial surgery – Expander elements and their surgical application" 2001. Opponent Professor Fernando Ortiz Monasterio Mexico City Mexico. Huvudhandledare Professor Claes Lauritzen Göteborg. Flera föreläsningar hölls i samband med disputation bl.a. i Italien, Mexico och Taiwan.

Som handledare har Fredrik ett forskningsamarbete med New York Memorial Sloan Kettering Cancer Center som har resulterat i ytterligare en avhandling 2010, denna gång inom Head&Neck plastic surgery reconstruction research.

Fredrik tjänstgjorde på Plastikkirurgiska kliniken Sahlgrenska Universitetsukhuset 1998-2003.

Sedan 2003 är Fredrik Överläkare vid Lunds Universitetssjukhus och Teamledare för Mikrovaskulära kirurgiska verksamheten med rekonstruktioner inom Head&Neck.

Sedan 2002 arbetar Fredrik med estetisk plastikkirurgi. Han har vistats hos Professor Fernando Ortiz Monasterio i Mexico City och lärt sig grunderna i den avancerade skönhets- och rekonstruktiva kirurgin. Fredrik har också hämtat influenser efter besök i USA - New York, Frankrike - Cannes, Indien - Mumbai. Inom aps konceptet / Artistisk Plastikkirurgi konceptet har sedan egna tekniker utvecklats.

Det du inte visste om Fredrik; Har kappseglat VM 1982 och EM 1984 för 6 Meter yachts. Nu seglar han sommartid med familjen i Bohuslän.

Madeleine Vall Madeleine Vall

* 11 juli  Madde är 28 år, född och uppvuxen i Falkenberg men bor sedan några år tillbaka i Halmstad. Madde har tränat thaiboxning i åtta år och tävlat i sju år. På den tiden har hon hunnit plocka hem 1 SM-brons, 2 SM-silver, 3 SM-guld, 2 NM-guld, EM-silver, 2 EM-guld och VM-brons. Hon rankas dessutom som topp-tio i världen och har representerat landslaget sedan 2007. Madde är utbildad massör, styrkeintruktör, personlig tränare och kostrådgivare. Hon håller även privatlektioner, gruppträningar för företag, svensexor, möhippor, seminarium och träningsläger. Tillsammans med sin sambo och tränare driver hon föreningen Halmstad Muaythai och även det nya kampsportscentret och gymet - Ultimate. Utanför träningsvärlden jobbar hon med ungdomar, som ordningsvakt, som modell och med allt annat som kan tänkas komma i hennes väg.

* 10 juli  Roger Djupsjö (mj) har mycket kvalificerad militär utbildning från bl a Krigshögskolan vid Karlberg, Stridsskolan i Linköping, Gymnastik-och idrottsskolan vid Karlberg och Militärhögskolan i Stockholm. Mellan 2002-2010 var Roger Idrottschef för Halmstad Garnison innan han utnämdes 2010-08-01—2012-08-01 till General sekr. O-Ringen Halland 2012

Dr. Ola Andersson (Foto: Fröken Fokus) Dr. Ola Andersson (Foto: Fröken Fokus)

* 5 juli Dr. Ola Andersson, barnläkare & forskare

Ola Andersson är barnläkare på sjukhuset i Halmstad och har vården av sjuka nyfödda som specialitet. De senaste fem åren har han också forskat kring hur barnmorskan ska ta hand om det nyfödda barnets navelsträng, den så kallade avnavlingen. I höstas publicerades en del av Olas forskningsresultat och de rönte stor uppmärksamhet i TV, radio och tidningar i Sverige men även utomlands, med notiser i bland annat New York Times och the Economist och denna halländska forskning listades som ett av 2011:s viktigaste vetenskapliga rön av DN:s vetenskapsredaktör Karin Bojs. Ola har förmågan att på ett enkelt och medryckande sätt berätta om de viktiga kunskaper vi har idag om avnavling, ett ingrepp vi alla genomgått och som våra kommande barn och barnbarn alla ska genomgå.

Roland Andersson Roland Andersson

* 4 juli Roland Andersson, född 28 mars 1950 i Malmö, är en svensk fotbollstränare.

Roland Andersson var från och med hösten 2004 till 2009 assisterande förbundskapten för svenska fotbollslandslaget. Andersson har tidigare tränat Malmö FF, och känner förbundskapten Lars Lagerbäck sedan studietiden vid Idrottshögskolan.

Som spelare representerade han Malmö FF och Djurgårdens IF och var med i Sveriges lag i VM i Argentina 1978.

I januari 2010 blev det klart att Andersson kommer att jobba för MFF igen på konsultbasis.

Kort efter erbjöds Roland och Lars Lagerbäck att ta över Nigeria och leda dessa under VM vilket också blev verklighet.

Henrik von Sydow animerat och pedagogiskt vid sitt sommartal 2011 i Grötvik. Se "nyheter" för fullt reportage!
Med Grötvik hamns fantastiska bakgrund berättade Niklas Gudmundsson & Mats Jingblad insiktsfullt om dagens fotboll och dess allvarliga problem, sina respektive karriärer och avslöjade hur man passar till Zlatan!
Dr Anders Lindberg tog frågor från publiken efter inledning om för-och nackdelar med vaccination, ett ämne som spände om inte från de gamla grekerna så i alla fall från medeltiden fram till dagens mässlingsepidemi. För full artikel - se "nyheter"
Lillian Westerberg, högste ansvarige för Tall Ship Races, beskriver hur det kommer att se ut i bakgrunden måndagen 8 aug från 1300 när 68 segelfartyg lämnar Halmstad för paradsegling mot Tylön. Grötvik blir tveklöst första parkett för att se fullriggarna så nära land som möjligt så välkomna ut till vår vackra miljö!
Svettiga deltagare efter väl förrättat gympass under Birgitta Greens 1st klassiga ledning
"Bokgudinnan" Ulrika Larsson ger spännande boktips i deckarnas värld
Ginna Lindberg SR Washington rapporterar direkt från Grötvik, se "nyheter" för full rapport
Owe Bergman berättar målande om Halmstadgruppen på Pärlemorkusten = Grötvik
Tack Leif Karlborg för instruktiv och pedagogisk hamnräddningsdemo

2011

Magnus Möller inledde årets "Gäst på Bryggan" med stundtals lika dramatiska minnen från Irak som bakgrundshimlen
Passagerare till Sjöss av Anders Bergenek & Klas Brogren Passagerare till Sjöss av Anders Bergenek & Klas Brogren

Anders Bergenek är ordförande i Föreningen Gamla Halmstad och har ett brett historiskt intresse. Han har tillsammans med Klas Brogren skrivit boken

 

 

"Passagerare till sjöss - den svenska passagerar-trafikens historia".

 

På torsdag kväll 5 augusti, 1830, kommer Anders att tala om en av de mest expansiva resebranscherna - kryssningstrafiken! Hur uppstod idén att semestra på ett passagerarfartyg? Hur är det att kryssa? Vad kan man säga om framtidens kryssningsresor? Till vardags arbetar Anders som kvalitetschef i Halmstads kommun.
Som alla “Samtal på Bryggan” är detta väderberoende så vid tveksamhet ring BryggCaféet Grötviks telefon 0733-678874 eller gå in på vår hemsida www.bryggcafeet.com som uppdateras I realtid via Twitter!

Leif Karlborg, Nestor och initiativtagare till Livräddarna kommer till BryggCaféet Grötvik tisdagen 3 augusti @ 1830 och berättar om dess färgrika historia under vårt tema "Samtal på Bryggan", en mötesplats för människor och idéer!

 

Som alla evenemang på BryggCaféet Grötvik är de kostnadsfria och väderberoende!

 

För "sista minuten information" ring 0733-67 88 74 eller gå in på hemsidan www.bryggcafeet.com

Magnus Möller Magnus Möller

Magnus Möller "om vildsvin - ett omöjlig uppdrag"

 

Onsdag 28 juli @ 1930

Halmstadbon Magnus Möller, 42 år, är en inbiten jägare sedan många år. Men förutom den rollen har han också ett brinnande intresse för utbildning i jakt- och viltvårdsfrågor. På senare år har han koncentrerat sig extra mycket på vildsvinet, ett relativt nytt och omdebatterat vilt iden svenska faunan. Stammen växer dessutom på ett sätt som oroar många.

 

Grötviks historia

 

Gösta Andersson, som femåring var med vid hamnens invigning i augusti 1939, kommer till BryggCaféet måndagen 26 juli @ 1830 och berättar om hamnens historia.

Ginna Lindberg Ginna Lindberg

Ginna Lindberg, Washington besöker Bryggan fredagen 23 juli @ 1830 och har lovat berätta om sitt omväxlande liv som utrikeskorrespondent för Sveriges Radio

 

Ginna Lindberg, 41 år, har arbetat som utrikeschef på SR Ekot. Jag har arbetat inom SR sen 1990, på Ekot bl a som utrikesdesk, utrikesreporter och vikarierande korrespondent i bl. a. Washington och London, kulturreporter, studioreporter och intervjuare i Ekots Lördagsintervju. Har också arbetat på SR Malmö. Familj: man och tre barn.

Varför du har valt just den region/det land du bevakar?

För att USA påverkar oss så mycket, på gott och ont. Jag ser mycket fram emot att få bevaka allt ifrån världspolitik till Hollywood-trender.  

Någon ”oväntad” egenskap/något speciellt intresse utöver din journalistiska gärning

Går nybörjarkurs i ridning och är just nu fanatiskt intresserad av allt som har med hästar att göra.

Någon händelse/intervju/reportage under din tid som utrikeskorre som du aldrig kommer att glömma

Glömmer aldrig när jag efter mycket tjat på livvakten fick en egen intervju med Yasser Arafat. Han viskade när han svarade. Till sist gjorde jag likadant. Det lät ganska egendomligt på bandet sen, med våra viskande frågor och svar om en av världens mest brännande konflikter.

Vilka egenskaper du anser krävs av en utrikeskorrespondent på Ekot 

En utrikeskorrespondent ska ha öga för såväl helheten som detaljerna. En bra korrespondent lyckas göra världen mer begriplig för lyssnarna.

"Genom ett förbiseende från vår sida är Bosse "Bildoktorn" dubbel bokad på torsdag 22 juli 1800 och träffas istället på Laholms Bokhandel för boksignering. Vi hoppas dock vid ett annat tillfälle få besök på Bryggan men uppmanar alla våra gäster att besöka den förtjusande lilla bokhandeln vid Laholms torg som i mångt och mycket påminner om den i filmen "Notting Hill". Bosse skriver gärna dedikationer till de som så önskar" 

Bosse "Bildoktorn" Andersson kåserar på Bryggan torsdagen 22 juli @ 1800 och har lovat berätta om sina drömresor både i närområdet och fjärran. Som värdig representant för det bästa vad Vetlanda kan erbjuda tillsammans med Lena Ph och Åsa-Nisse, kan vi vänta oss en stund fyllt av humor och infall! 

Grillen är tänd för den hugade!